Carillon in het centrum van Duiven

Carillon in het centrum van Duiven

27 november, 2018 Uit Door admin

Duiven – Cultuurcentrum De Ogtent heeft al verregaande plannen om een carillon op hun gevel te plaatsen. De gemeente Duiven is in dit voorstadium akkoord maar Chris van de Ven en de gemeente willen graag de omwonenden betrekken in dit vroege stadium van de plannen.

Dit is gebeurd door middel van een brief die aan de omwonenden verstuurd is door de ondernemer op het Remigiusplein.

Terugblik:
In september 2015 betrokken we, als CCOG, het nieuwe pand aan het Remigiusplein en we noemden ons voortaan DE OGTENT. Een prachtig nieuw gebouw met veel activiteiten.

We zijn nu drie jaar verder en alles heeft zijn plek gevonden en we kunnen constateren dat heel veel Duivenaren ons weten te vinden en lovend zijn over wat er allemaal te doen is. Het loopt bijzonder goed en onze verwachtingen worden steeds weer overtroffen.

We begrijpen dat activiteiten u soms ook overlast bezorgen die we zoveel mogelijk trachten te voorkomen, maar ook hier constateren we dat er nauwelijks klachten zijn en velen van u juist blij zijn met het bruisende karakter van De Ogtent.

We zijn vooral gericht op het Remigiusplein, maar met deze brief informeren we de bewoners aan ‘t Buske, ‘t Weike, Pastoriestraat en deels Dennenlaan, Kastanjelaan en Rijksweg.

Het idee:
Het nieuwe pand, en de hele uitstraling van de gebouwen, is destijds door de bevolking in een referendum gekozen als bouwstijl. Ons pand heeft, in het midden van de gevel, de uitstraling van een oud gemeentehuis meteen statige trap ervoor. Op de gevel van ons gebouw willen we nu een klein carillonplaatsen. We denken dat het een mooie en waardevolle aanvulling is.

Stand van zaken dit moment:
De Gemeente Duiven is, onder voorwaarden, ermee akkoord maar vraagt ons om in contact te treden met de burgers die in de buurt wonen van het Cultureel Centrum. Dat doen we bij deze. Wilt u reageren dan vragen we u dat te doen door; gewoon bij ons binnen te lopen, een afspraak te maken of een mail te sturen naar info@deogtent.nl.

Er zal sowieso nog een vergunning moeten worden verleend.Deze is nog niet aangevraagd. Ook dan kunt u nog uw stem laten horen.

Hoe ziet het eruit:
De bedoeling is dat er 8 kleine klokjes worden geplaatst. Zij zullen tussen 10.00 uur in de morgen en 22.00 in de avond op het kwart vóór het uur en kwart ná het uur een kort ‘riedeltje’ spelen dat verwijst naar het koeren van Duiven. De kerkklok slaat op het hele en halve uur.

De gevolgen voor u:
We benaderen u nu vooral omdat we niet exact weten of er overlast zal worden ervaren van het carillon door de omwonenden. Er zijn echter harde gegevens die we met u willen delen, maar het heeft ook te maken hoe de wind staat. Als dadelijk fase vier in het centrum gebouwd wordt, is de situatieweer anders. Sommigen zullen een carillon een verrijking vinden en anderen wellicht het tegendeel. We wonen met velen in een klein land en zoeken derhalve naar een goede oplossing. Vandaar dat we u in een heel vroeg stadium willen betrekken.

Technische gegevens:
Het carillon wordt gemaakt door Royal Eijsbouts uit Asten. Zij zijn wereldwijd toonaangevend in het vervaardigen van klokken. Zij hebben een prijsopgave gedaan en  we zoeken 8 sponsoren wiens naam op de klok wordt mee gegoten. Een klok gaat ongeveer € 4500,– kosten. We hebben reeds 4 sponsoren gevonden. Nog 4 te gaan!

De grootste klok weegt 47 kilo en heeft een doorsnede van 41 centimeter. Het geluidsniveau van de zwaarste klok, direct gemeten op de gevel is 80 DB. Dat is vergelijkbaar met spreken met een zeer luide stem. U als bewoners woont niet direct op de geluidsbronnen eenieder zal het anders horen en vooral anders ervaren. 

Wij sturen u deze brief om u te informeren en u de kans te geven te reageren en eventueel mee te praten voor het vervolg. Wilt u in dit stadium al reageren, dan graag voor 1-1-2019. Wilt u informeel uw stem laten horen, loop dan gerust binnen bij DE OGTENT en vraag naar mij.

Chris van de Ven”