Duivenaar ontdekt niet eerder uitgebrachte muziek van Herman Brood!

Duivenaar ontdekt niet eerder uitgebrachte muziek van Herman Brood!

14 februari, 2019 Uit Door admin

Begin jaren 70 richtten Herman Brood en Herman van Boeyen samen de band Vitesse op, een band die tot begin jaren 90 veel heeft opgetreden en ook in Duitsland erg populair was bij de zaalhouders. Altijd een enthousiaste volle bak! De grootste hits werden gescoord begin jaren 80, met nummers als Rosalyn, Good Lookin’ en Julia.

Direct vanaf de start kende Vitesse een geweldige live-reputatie. Er werd met het grootste gemak meer dan 300 keer per jaar gespeeld, op de gekste plekken. Herman Brood vertrok vrij snel weer (om later nog wel een tijdje terug te keren) waarna er een aantal jaren een steady bezetting kwam met Jan van der Meij (die we later terug zouden zien met zijn eigen band Powerplay, en heel recent in The Analogues), Rudy de Queljoe (ook bekend van Brainbox, en tot op de dag van vandaag gitarist bij Massada) en Wilco Turu Leerdam. Het was vooral de live-reputatie die het deed. Na enkele jaren was er de eerste hit, met Rock and Roll Band.

In 2018 deed Duivenaar (en ex-Arnhemmer) Ton Odijk, zelf begin jaren 90 manager van Vitesse, maar in de jaren 70 gewoon fan, tegenwoordig eigenaar van T. O. Artist Agency, een ontdekking; in de kelder van de Arnhemse Stable Studio, de studio waar Vitesse in de jaren 70 vrijwel alles opnam, bleek een geconditioneerd archief te zijn, waar eigenaar Roel Toering alles bewaard bleek te hebben.  Zelf had Roel dit nooit zo op waarde geschat, maar het is werkelijk de schatkamer van de Nederrock. Long Tall Ernie & The Shakers was de eerste band in dexStable Studio, later heeft, bijvoorbeeld, ook The Scene er heel veel opgenomen, net als Powerplay, Ivy Green en de Tröckener Kecks. Toering en Odijk werden het snel eens. “Laten we eens kijken wat er nog is van Vitesse….”.

Zo’n 80 songs zijn er ontdekt, waarvan een kleine 20 met Herman Brood. Een deel daarvan is later, al dan niet in andere opnames, op plaat verschenen, maar een ander deel nog nooit! Odijk vond dat de vele fans die Vitesse nog heeft hiervan op de hoogte gesteld moesten worden, middels een CD. De songs die geselecteerd zijn benaderen de live-sound van destijds op geweldige wijze. Dit is uiteindelijk de CD From The Stable (The Lost Tapes) geworden; 19 nummers, waarvan 7 met Herman Brood. Ook van de nummers met Herman Brood zijn er dus enkele nooit eerder uitgebracht, zoals bijvoorbeeld Money Honey. Dat maakt dit album nu al een collector’s item, zeker ook voor de Brood-fans

Manuela Kemp, bij wie Jan van der Meij enkele jaren in de band zat, noemde First Train Home al een juweeltje, een diamant.

17 februari is de presentatie in Café De Cactus te Hengelo Ov. waarbij Vitesse-Tribute Band Springtime Confusion zal optreden. Meerdere ex-leden van Vitesse worden verwacht, en ook Xandra en Holly Mae Brood zullen van de partij zijn, omdat dit een project is wat werkelijk recht doet aan de muzikale erfenis van Nederlands bekendste rocker! Vrijdag 22 ferburari komt de CD in de handel voor iedereeen beschikbaar.

Wie meer wil weten kan een email sturen aan Vitesse-Thestableyears@outlook.com