Feestelijke opening GoClean zwerfafval Experience

Feestelijke opening GoClean zwerfafval Experience

13 januari, 2018 Uit Door admin

Duiven – Zaterdagmorgen is de GoClean Zwerfafval Experience in de Elshofpassage in Duiven feestelijk geopend.

De opening werd verricht door Wethouder Ton Spaargaren samen met de organisatoren van de GoClean Zwerfafval Experience, Marloes Heebing, Wendy Van Heumen en Peggy Blaauw en een aantal kinderen. Deze Zwerfafval Experience is 3 maanden lang in de maanden Januari, Februari en Maart 2018.
Alle basisscholen in de Gemeente Duiven komen deze experience bezoeken. Leerlingen van groep 3 t/m groep 8 ontdekken een scala aan educatieve ontwikkelingsspellen met opdrachten die soms samen worden opgelost en soms in competitieverband! Spelenderwijs leren de kinderen over afval opruimen, afval voorkomen, scheiden en recycling. Ze leren dat zwerfafval opruimen niet stom is maar stoer!

Flessenpost
Ook kunnen kinderen bij de GoClean Zwerfafval Experience via “flessenpost” een wens opschrijven over zwerfafval en die wens in een flesje doen. Die flesjes worden naar de fabrikant gebracht en zo vragen ze aan de fabrikant of zij er voor willen zorgen dat deze flesjes en blikjes niet meer bij jou op de stoep of in de natuur terechtkomen.

GoClean
GoClean is ontstaan achter de kinderwagen van Peggy Blaauw. Ze had de gewoonte om onderweg rommel die ze tegenkwam op te rapen. Haar dochter Mirte die op basisschool de Groene Ring zit, stelde voor om een stukje op Facebook te zetten waarna het balletje ging rollen.

Zwerfies
Ze ging zwerfies maken (foto’s van afval dat ze vond) en dat was zo populair dat er inmiddels al heel veel kinderen zich aangemeld hebben bij GoClean om samen zwerfafval op te ruimen. Foto’s worden in de Litterati app geupload zodat iedereen kan mee monitoren door de hele wereld.  Zo brengen wij met z’n allen in kaart waar en ook welk zwerfafval er ligt. Inmiddels is de stichting GoClean De Liemers opgericht en willen ze op deze manier iedereen bewust te maken over het zwerfafval probleem. Ze hebben ook een tijdelijk onderkomen gekregen in de Elshofpassage en zijn er veel bedrijven die de stichting steunen via de GoClean Club van 101

Yauno
Peggy en Wendy vonden door het dorp ook veel dönerboxen en stapten met dit verhaal bij Firas Yauno op het Eilandplein naar binnen. Firas pikte het gelijk goed op en vond ook dat afval van zijn zaak op niet op straat thuishoort, en startte gelijk een actie, voor elke dönerbox die ingeleverd wordt na het nuttigen van de döner krijgt men 50 cent statiegeld. Dit is één van de voorbeelden die de acties van GoClean teweeg brengen om zo een schonere leefomgeving te creëren.

Vanaf Maandag komen de éérste leerlingen van basisscholen langs om de Zwerfafval Experience te bezoeken. wil je meer weten over GoClean De Liemers klik dan hier

Foto’s Rene van de Peppel, voor meer foto’s klik hier