Gemeente Duiven op zoek naar nieuwe burgemeester

Gemeente Duiven op zoek naar nieuwe burgemeester

23 mei, 2019 Uit Door admin

Duiven -Per 1 december 2019 verlaat burgemeester De Lange de gemeente Duiven. De gemeenteraad gaat daarom op zoek naar een nieuwe burgemeester.

Profielschets
Een werkgroep van de gemeenteraad gaat een profielschets schrijven. Deze werkgroep wordt op 5 juni ingesteld. In de profielschets komt te staan wat voor burgemeester de gemeente Duiven graag wil hebben: welke kwaliteiten en vaardigheden de nieuwe burgemeester moet hebben. De gemeenteraad vraagt de inwoners van de gemeente om input te leveren voor deze profielschets. Daarom komt  er in juni een vragenlijst op www.duiven.nl te staan. 

Commissaris van de Koning
Begin september komt de Commissaris van de Koning, John Berends, de profielschets ophalen. In een speciale raadsvergadering praat hij met de gemeenteraad over het type burgemeester die de gemeente Duiven zoekt. Een paar dagen na deze vergadering wordt de vacature opengesteld en kan er worden gesolliciteerd. De Commissaris van de Koning ontvangt alle sollicitatiebrieven en doet onderzoek naar de kandidaten. Een speciale commissie uit de gemeenteraad, de Vertrouwenscommissie, selecteert een aantal kandidaten met wie zij een gesprek voert.  De Vertrouwenscommissie komt uiteindelijk  met twee kandidaten die zij geschikt vindt. In een bijzondere, besloten raadsvergadering  maakt de gemeenteraad een keuze en stemt wie van beide de nieuwe burgemeester wordt.

Waarnemer
Verwacht wordt dat de Vertrouwenscommissie eind januari, begin februari 2020 met haar werk klaar is en dat de gemeenteraad dan een keuze gaat maken. Waarschijnlijk moet de nieuwe burgemeester zijn of haar huidige baan nog opzeggen. Het streven is dat de nieuwe burgemeester in april 2020 kan starten in de gemeente Duiven. Voor de periode van december 2019 tot april 2020 stelt de Commissaris van de Koning een waarnemer aan. Dat is een interim-burgemeester, die voor korte tijd de taken van burgemeester op zich neemt.