Herdenking bij monument broers Meuwsen en Indiëmonument

Herdenking bij monument broers Meuwsen en Indiëmonument

3 mei, 2023 Uit Door admin

Op donderdag 4 mei, de dag van de Nationale Dodenherdenking, legt burgemeester Huub Hieltjes met kinderburgemeester Joep Seijnaeve een bloemstuk bij het Monument van de gebroeders Meuwsen in Groessen en bij het Indiëmonument aan de Rijksweg in Duiven.

 

Het in 2017 onthulde monument in Groessen is ter nagedachtenis aan de broers Jan en Piet Meuwsen uit Groessen. Zij overleden op 19 september 1944. Beide jongens zijn op die dag gaan kijken naar een Duits jagersvliegtuig dat in de buurt van de Vossendel neerstortte of een noodlanding moest maken. Daar werden de jongens door de Duitsers ontdekt en doodgeschoten.

 

Het Indiëmonument aan de Rijksweg is ter nagedachtenis aan drie Duivenaren die tijdens hun uitzending naar Nederlands-Indië zijn omgekomen. Dit zijn Theo Goris, Wim Nijssen en Willy Wolters. Theo Goris is overleden op 18 mei 1947, Wim Nijssen op 30 oktober 1948 en Willy Wolters op 6 september 1949. Het monument is op 20 september 2003 onthuld.

 

Met het leggen van de bloemstukken bij deze monumenten staan burgemeester Huub Hieltjes en kinderburgemeester Joep Seijnaeve stil bij de Duivense inwoners, die zijn omgekomen of vermoord, zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties erna.

 

Om 19.57 uur start de Dodenherdenking bij het herinneringsmonument aan de Van Dorth tot Medlerstraat ter hoogte van het kruispunt met de Van Goyenstraat. De herdenking wordt voorafgegaan met de stille tocht vanaf het Remigiusplein.