Inwoners van de gemeente Duiven eten Vrijheidsmaaltijdsoep

Inwoners van de gemeente Duiven eten Vrijheidsmaaltijdsoep

1 mei, 2021 Uit Door admin

Op 5 mei is het Bevrijdingsdag. We vieren dat we in Nederland in vrijheid leven. Dat doen we dit jaar in de gemeente Duiven met de Vrijheidsmaaltijdsoep. Verschillende lokale restaurants doen mee. Zelf koken kan ook.

“Met de Vrijheidsmaaltijdsoep kunnen we samen een ervaring delen, zonder in groepen bij elkaar te komen.”, aldus burgemeester Huub Hieltjes. “We kunnen soep eten en spreken over vrijheid en onvrijheid. Thema’s waar je niet ieder dag bij stilstaat en waar je juist op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven. “

We hadden gehoopt dat Bevrijdingsdag er dit jaar anders uit zou zien dan vorig jaar. Maar de coronamaatregelen gooien ook hier roet in het eten. Toch is het belangrijk dat we een vorm vinden om samen Bevrijdingsdag 2021 te vieren. Juist nu het samenleven zo beperkt is en veel vanzelfsprekende vrijheden niet kunnen, is er bij veel mensen het verlangen om samen ervaringen te delen en elkaar te ontmoeten.

Het idee is dat we op 5 mei thuis, bij vrienden of familie of op het terras samen een ervaring delen door het eten van de Vrijheidsmaaltijdsoep. De soep wordt gemaakt volgens een recept van Yvette van Boven. Het recept is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei (www.4en5mei.nl).

U kunt de soep kopen bij ‘T Raedthuys, Brasserie Een Mooie Dag en de Ogtent.

Iedereen heeft behoefte aan aandacht en meer vrijheid krijgen. 5 mei staat natuurlijk in het teken van vrijheid. Hoe mooi is het om de vrijheid te koppelen aan een stukje aandacht geven? Aan vrienden, familie of buren. Maar ook aan onze ondernemers, door daar soep of ingrediënten te kopen.

We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van onderdrukking.

Daarnaast is 5 mei ook een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en om ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Ondanks alle beperkingen van de coronamaatregelen is het belangrijk dat we met elkaar stilstaan bij vrijheid. Wat het voor ons betekent en hoe we die beschermen.