Kunstwerk Vogelvlucht op feestelijke wijze onthuld op vernieuwde Remigiusplein

Kunstwerk Vogelvlucht op feestelijke wijze onthuld op vernieuwde Remigiusplein

3 juni, 2017 Uit Door admin

Duiven – Vrijdagmiddag 2 juni is onder grote belangstelling het nieuwe Remigiusplein en het kunstwerk “Vogelvlucht” op een feestelijke wijze onthuld. Het kunstwerk is gemaakt door de kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart.

De inrichting van de openbare ruimte in het centrum van de gemeente Duiven is bijna klaar. Het kunstwerk ‘Vogelvlucht’ op het nieuwe Remigiusplein maakt hier onderdeel van uit. Burgemeester Rik de Lange was afwezig in verband met de geboorte van een kleinkind, daarom werd het publiek welkom geheten door wethouder Johannes Goossen en daarna waren de kunstenaars aan het woord. Na het uitbeelden van de geschiedenis van Duiven en een dansvoorstelling was het onthullingsmoment van het kunstwerk, dit werd gedaan door middel van het vrijlaten van 2 witte duiven.

De gemeente Duiven bestaat 200 jaar en heeft de afgelopen decennia een stormachtige groei doorgemaakt. Aan weerszijden van het plein staan 2 sculpturen geplaatst op rvs zuilen. Een man- en vrouwfiguur lijken aan te komen vliegen, hangend aan de poten van een grote duif. Als een poëtische verbeelding van de snelle groei die de gemeente Duiven heeft doorgemaakt en waar vele jonge gezinnen uit alle windrichtingen zijn neergestreken om hier hun bestaan op te bouwen.

De figuren met de duiven roepen de associatie op met de heilige Remigius, waar het plein naar vernoemd is, en die vaak wordt afgebeeld met een duif op zijn schouder. De duiven worden s’ avonds van binnenuit verlicht met led verlichting. Als de avond valt, vloeien de kleuren langzaam in elkaar over en lijken de mensfiguren te zweven boven het plein.

Postduiven
Een groot aantal kleine duiven lijken neer te strijken op het Remigiusplein. Een 50-tal uit rvs gesneden duiven zijn -verspreid over het plein- opgenomen in de bestrating. De duiven dragen kleine postduif berichtjes met zich mee. Het zijn in het rvs gegrafeerde korte fragmenten uit de geschiedenis van Duiven. Zij vertellen het verhaal van het onstaan van Duiven in vogelvlucht, vanaf de eerste vermelding van Thuvine (Duiven) in het jaar 838 tot heden.

Henk Nijland maakte het volgende filmpje:
Klik om cookies te accepteren deze inhoud te activeren