Muziekverenigingen geven samen muzieklessen in groep 5/6

Muziekverenigingen geven samen muzieklessen in groep 5/6

29 november, 2018 Uit Door admin

Duiven – Vanaf begin november krijgen de kinderen van groep 5/6 van basisschool De Wereldwijzer in Duiven een aantal speciale muzieklessen. Die lessen worden gegeven door muziekdocenten en vrijwilligers van Showband KDO uit Groessen. Deze muzieklessen maken onderdeel uit van de pilot muziekeducatie die vijf muziekverenigingen samen geven op vijf basisscholen.

Stimuleringsbeleid gemeente Duiven
Het initiatief om samen een muziekeducatieprogramma op te zetten kwam vanuit het Stimuleringsbeleid. De afgelopen twee jaar is de gemeente Duiven in gesprek geweest met alle gesubsidieerde verenigingen in de gemeente Duiven en hier vallen ook de muziekverenigingen onder. Uit die gesprekken kwam onder andere dat de muziekverenigingen, vaak los van elkaar, contact zochten met de scholen om een muziekprogramma aan te bieden aan de kinderen, om de kinderen zo kennis te laten maken met de vereniging. Het idee om de muziekprogramma’s te inventariseren en waar mogelijk gezamenlijk op te pakken was snel ontstaan,maar uitwerken en uitvoeren heeft wel wat meer voeten in aarde gehad.

Muziekpilot- samenwerking tussen de muziekverenigingen
Het Element en de gemeente zijn met de muziekverenigingen in gesprek gegaan. De muziekverenigingen hebben samen een muziekprogramma opgesteld voor groep 5/6.Dit programma kan op alle basisscholen gegeven worden. Omdat er vijf muziekverenigingen aangehaakt zijn (Excelsior Loo, Gilde St. Remigius, Liemers Harmonie Duiven, Showband KDO Groessen en Drumfanfare EMM Groessen) zijn vijf scholen benaderd om dit schooljaar mee te doen aan deze pilot. De gemeente financiert de pilot omdat ze het belangrijk vindt dat muziekverenigingen meer onderling samenwerken en kinderen op school meer muziek gaan maken. Muziekmaken op jonge leeftijd is heel goed voor de ontwikkeling van de hersenen en als de kinderen dat samen met leeftijdgenoten doen bij een vereniging, is dat ook nog extra goed voor de sociale vorming. De samenwerking tussen de verenigingen heeft er onder andere in geresulteerd dat er een gezamenlijke instrumentenbank is opgezet. De instrumenten van de verenigingen reizen met het lesprogramma mee naar de basisscholen en komen dus ook bij de kinderen thuis.  

Muzieklessenen een uitvoering op school
De pilot is afgetrapt door Showband KDO. Tijdens acht lessen maken de kinderen kennis met verschillende muziekinstrumenten. Zij leren een instrument te bespelen en maken kennis met de eerste beginselen van het notenschrift. De kinderen zijn erg enthousiast en dat geldt ook voor het team van de Wereldwijzer, voor de muziekdocenten en vrijwilligers van Showband KDO. Aan het eind van het lesprogramma geven de kinderen een concert op school. Op de Wereldwijzer vindt deze uitvoering plaats op donderdagavond 13 december. Natuurlijk hoopt Showband KDO dat de kinderen zo enthousiast zijn geworden dat zij besluiten om na de pilot muzieklessen te gaan volgen. KDO biedt daarvoor, net als de andere muziekverenigingen, aansluitend aan deze muzieklessen op school, verschillende vormen van muziekonderwijs aan binnen de vereniging. Op deze manier hopen Het Element, de gemeente en de deelnemende verenigingen op een win-win situatie.

Wethouder Gemma Tiedink vindt het belangrijk dat zo veel mogelijk kinderen in de gemeente Duiven kennismaken met muziek. Muziek maken stimuleert de veerkrachtige ontwikkeling van kinderen en het maakt blij en gelukkig.

Vanaf januari reizen de instrumenten verder naar de volgende school. Muziekvereniging Excelsior neemt het stokje van KDO over en gaat muzieklessen geven op de Bernadetteschool in Loo.