Onthulling Poort van Duiven

Onthulling Poort van Duiven

17 september, 2021 Uit Door admin

Vrijdagmiddag is het kleurrijke kunstwerk “Poort van Duiven” onthuld op de Paul Verhoef-rotonde in Duiven. Het is een kunstwerk dat op initiatief van Maarten van der Geest tot stand is gekomen en waar heel veel inwoners en ondernemers een bijdrage aan hebben geleverd.

Poort van Duiven
Het kunstwerk bestaat uit een buizenconstructie van ongeveer acht meter hoog en stelt een levenslijn voor. Het metalen frame vormt het silhouet van een fabriek, huizen, een hartslag en een poort. Hiermee wordt de bedrijvigheid, het gezinsleven en de identiteit van de gemeente gesymboliseerd. De poort verbeeldt de oude tolpoort die op deze plek heeft gestaan.

Op het frame zitten zeven objecten die zijn gebaseerd op thema’s die kenmerkend zijn voor Duiven, Groessen en Loo. Ze staan symbool voor de verbinding tussen de drie dorpen.

1. Vrachtwagen (Bedrijfsleven & Logistiek)
2. Paard (Loo, Uiterwaarden & Natuur)
3. Peer (Groessen, Fruitteelt & Tuinderijen)
4. Hart (Inclusieve samenleving)
5. Schaats (Sport & Verenigingen)
6. Fantasie Muziekinstrument (Levendigheid & Muziek in het centrum)
7. Vlinderelf (het symbolische signatuur van Maarten)

Tekeningen
Zo’n 500 leerlingen van de basisscholen uit de gemeente Duiven hebben hieraan meegewerkt door tekeningen te maken van de thema’s die hierboven staan genoemd. Maarten van der Geest heeft de tekeningen niet letterlijk gebruikt maar als inspiratie genomen voor het ontwerp.

Geschenk van de samenleving voor de samenleving
Poort van Duiven is tot stand gekomen dankzij vele inwoners en ondernemers die actief een bijdrage hebben geleverd aan het kunstwerk. Ruim 800 inwoners van de gemeente Duiven hebben o.a. tijdens bijeenkomsten meegedacht over wat kenmerkend is voor de samenleving in Duiven, Groessen en Loo. Onder meer de aanwonenden van de rotonde, fracties in de gemeenteraad, seniorensociëteiten van Loo en Groessen en de Serviceclubs Lions en Rotary hebben op deze manier creatieve input geleverd. Ook kwamen er reacties op berichten in de krant en social media. Een selectie van deze ideeën is in het kunstwerk Poort van Duiven verwerkt.

De financiering van het kunstwerk is mogelijk gemaakt door middel van bijdragen van enthousiaste ondernemers, sponsoren en door fondsen. Dat maakt het een kunstwerk van de samenleving voor de samenleving. Het kunstwerk is na de onthulling aangeboden aan Huub Hieltjes, burgemeester van de gemeente Duiven.

Hieronder een impressie:


-------------------------------------------------------
Door de coronacrisis heeft Duivenplaza het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij krijgen geen subsidie en wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van adverteerders. Maar bedrijven hebben het ook moeilijk en dus niet veel financiële ruimte om te adverteren. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons! Via onderstaande button kan een donatie gedaan worden, het bedrag is zelf aan te passen. Bij voorbaat dank!!!


There is no ads to display, Please add some