Team Vroeg Eropaf helpt inwoners met (beginnende) financiële problemen

Team Vroeg Eropaf helpt inwoners met (beginnende) financiële problemen

5 november, 2019 Uit Door admin

De gemeenten Duiven en Westervoort gaan in november 2019 starten met de aanpak Vroeg Eropaf. De inzet van team Vroeg Eropaf is onderdeel van het beleidsplan Schuldhulpverlening van de twee gemeenten en benadert inwoners met beginnende betalingsproblemen. De hulp is aan huis, gratis en vrijblijvend.

Veel mensen voelen zich schuldig of schamen zich als ze schulden hebben. Maar weet u dat dit veel vaker voorkomt dan u misschien denkt? Iedereen kan in de schulden raken. Door tegenslagen als werkeloosheid, ziekte of een scheiding kunnen mensen in de problemen komen.

Het doel is om in een vroegtijdig stadium samen (de inwoner en deskundigen die de inwoner hierbij kunnen ondersteunen) te kijken naar een oplossing. Deze aanpak is een samenwerking tussen zorgverzekeraars, Vitens, woningcorporatie Vivare, energiebedrijven en de gemeenten Duiven en Westervoort. De inzet van Vroeg Eropaf is een pilot en duurt tot 1 januari 2023.

Door samen te werken met deze partijen krijgt de gemeente inwoners met mogelijke geldproblemen eerder in beeld. En zo kunnen ze hen eerder hulp bieden en samen kijken naar een oplossing. Alle partners hebben maandagmiddag een convenant ondertekend en geven daarmee aan samen te gaan werken aan Vroeg Eropaf:

Een eerste betalingsachterstand is vaak nog eenvoudig op te lossen. Wanneer inwoners langer wachten, is de kans groter dat de schulden verder oplopen. Team Vroeg Eropaf komt bij de inwoner met een betalingsachterstand aan de deur en helpt – als hij/zij de hulp aanneemt – om de financiën weer op orde te krijgen. Zodat inwoners weer een goed overzicht van inkomsten & uitgaven hebben en houden. En hun maandelijkse betalingen weer kunnen doen.